Andız Ağacı
ANDIZ AĞACI (Juniperus Drupacea)
Andız ya da andız ağacı (Juniperus Drupacea) servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Juniperus seksiyonunun Caryocedrus alt seksiyonundan ardıç türü. Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösterir.
Andız ağacı (Juniperus Drupacea); pul yapraklılar familyasına ait bir cinsli, iki evcikli bir ağaç cinsidir.25 metre boylanabilen andızlar bulunmaktadır. Tomurcuklar yumurta, yapraklar ise iğne biçimindedir, uçları batıcıdır, yaprakların üst yüzeyinde stoma çizgisi vardır, koyu yeşil görünüm verirler.
Andızlar karsit arazilerde, 900-1200 rakımları arasında çokça görülür. Ardıç, meşe, kızılçam, sedirle birlikte bulunur. En çok Anamur, Gülnar, Silifke, Tarsus, Karaisalı, Aladağlar ve Kozan’da yayılıma katılır. Torosların ardında Seydişehir civarında ferdi olarak bulunur.
Andız kozalağı içerisinde bir çok uçucu bitkisel esansiyel yağ çeşidi bulunmaktadır. Bunların arasında yüzde 40 civarında inulin, eterli uçucu yağ helenin, sabit yağ, triterpenler ve acı maddeler yer almaktadır.
Andız kökü suyu, kalp rahatsızlıklarına neden olan damar tıkanıklıklarının giderilmesinde ve kolestrolün düşürülmesinde faydalı olabilir. Dal ve yaprakları kaynatılarak, buğusu hayvanlarda sancıyı kesmede kullanılır. Kaynattıktan sonra üzerine bal katıp, tuz atılırsa balgam söktürür. Andız ya da enek pekmezi nefes darlığına ve basura karşı yardımcıdır.
Andız kökü suyu kronik prostatit, iyi huylu prostat büyümesi(BPH)ile sistit ve kronik sistit hastalıklarında alternatif tedavi olarak kullanılabilmektedir. Safra ve balgam söktürmeye, idrar arttırmaya, öksürüğe, bağırsak parazitlerine, kanı temizlemeye, ateş düşürmeye, vücuttaki toksinlere, harici egzama ve yaralara karşı faydalı olabilir.