Sistit ve Kronik Sistit
Ağrılı Mesane Sendromu olarak da bilinen İnterstisyel Sistit (IC), mesanenin ağrılı ve rahatsızlık verici semptomları ile kendini gösteren, kronik mikrobik ya da bakteri nedenli olmayan enflamasyonudur. Başlangıçta mesanenin bakteriyel bir enfeksiyonunu andırır, fakat antibiyotiklerin etkisi yoktur. Karakteristik semptomları; ağrı, acil ve sık idrar yapma isteğidir. Mesane doldukça ağrı artar ancak idrar yapma genellikle ağrıyı azaltır ve geçici rahatlık hissi vermektedir. Karnın alt bölümünde (pelviste), kasıklarda ve uyluk bölgesinde, bazen de sırt bölgesinin alt kısımlarına yayılabilen ağrılar hissedilebilir. Kadınlarda, ağrı genital bölgede, erkeklerde genital bölgede, testislerde, skrotumda ve perinede olabilir.
Her iki cinsiyette de üretral ağrı idrar yolu boyunca olabilir. Sürekli ve yoğun bir şekilde idrar yapma isteği, geceyi de kapsayan sık idrara çıkma hali olabilir. Ağrı mesanede yanma hissi gibi, mesane ya da çevresinde spazm veya batma tarzında bir ağrı şeklinde olabilir ya da mesanede bir basınç şeklinde hissedilebilir. Ağrılar sürekli ya da aralıklarla gelebilmektedir. Ağrı tüm pelvik tabana, alt karın bölgesine, makata ve sırtın alt bölümlerine yayılabilir. Semptomlar aniden görülebilmekte ve neden olmaksızın veya bazen bir operasyonu takiben (özellikle kadınlarda), histerektomi ya da başka bir jinekolojik operasyon sonrası doğumun ardından veya mesanenin ciddi bir bakteriyel enfeksiyonu sonrası ortaya çıkabilmektedir.
Temel olarak kadınlarda (%90) görülen bir mesane durumudur. İnterstisyel sistit olan erkek hastalarının yaklaşık %10'u, kendilerine daha önce yanlışlıkla prostatit (prostat bezinde enflamasyon) veya prostatodini (prostat bezinde ağrı) tanısı koyulan erkeklerdir. Semptomlardaki spontan alevlenmeler ve iyilik halleri interstisyel sistitin karakteristik özelliklerindendir.
Birçok kadın semptomlarının adet öncesi ya da menopozda arttığını saptamışlardır.İlişki hem kadın hem de erkek için ağrılı, hatta bazen olanaksız olabilmektedir. Birçok hasta IC semptomlarının duygusal ya da fiziksel stresle arttığını görmüştür. Fakat stresin IC nedeni olduğunun ispatlanmadığını belirtmek gerekir. Sürekli bir acil idrar yapma isteği çalışma, gezi, arkadaş ziyareti veya basit bir alışverişe dahi engel teşkil edebilir.
Kullanıcı yorumları için TIKLAYIN!
Kronik Sistit
Kronik sistit süregelen bir mesane enfeksiyonudur. Tedavi edilmez ise böbreklere zarar vererek böbrek yetmezliği ve çeşitli sorunlara sebep olabilir. Kronik sistit; böbrek iltihabı, mesane taşı, mesane ve diğer organlar arasındaki ince yollar, mesane divertikülü, idrar yolu darlıkları, prostat büyümesi gibi mesanenin boşalmasını etkileyen ve mesanede idrar kalmasına neden olan durumlarda da ortaya çıkabilir. Sinirsel mesane hastalığı da bu tip sistite sebep olabilir.
Kronik Sistit Belirtileri Nelerdir?
1-İdrar yapma isteği veya zorunluluğu,
2-Sık idrara çıkma,
3-Küçük pelvis de denen karın altı bölgesinde ağrı,
4-İdrar yaparken yanma
Sistitten Korunmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Bol sıvı tüketimi, bakterileri mesane bölgenizden uzaklaştırmaya ve üremelerini engellemeye yardımcı olacaktır. Bunun için günde 1,5 – 2 litre sıvı almanız önerilmektedir.
Tuvaletiniz geldiğinde mümkün olduğu kadar kısa bir sürede idrarınızı yapmalı ve temizliğin önden arkaya doğru yapılıyor olmasına dikkat edilmelidir.İlişki ve sonrası genital bölge temizliğine hassasiyetle yaklaşmalı, sentetik yerine daha çok pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Sistitin kronikleştiği durumlarda küvette yıkanmak yerine duşu kullanmanız diğer bir öneridir.
Takviye edici bitkisel kürler, kronik sistit tedavisinde antibiyotiklerle birlikte kullanıldığı zaman hastalığın semptomlarını yok etmede yardımcı olabilir ve hastanın yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar.