Epimedium
EPIMEDIUM (Epimedium Sp.)
Epimedium diğer bir adı ile teke otu olarak da bilinmektedir. Epimedium veya Epimedyum, yaklaşık 60 farklı türü içeren otsu çiçekli bitkilerin ortak adıdır. Bazı türleri yeni keşfedilerek adlandırılmıştır. Kökeni Uzakdoğu’ya dayanıyor. En çok da bu bölgelerde yetişiyor. Tarihte ilk olarak Çin’de kullanılmaya başlanmıştır. Epimedium, zorlu iklim şartlarında yaşayabilen çok yıllık bitki türüdür. Bazı türleri kümeler halinde dört taç yapraklı çiçeklerle karakterizedir. Çiçekleri kokulu ve türlerine göre farklı renkler içerir. Yaprakları sarı, pembe, lavanta, mor, beyaz, gümüş, kırmızı ve bronz renklere sahip olabilir. Her zaman yeşil ve yaprak döken türleri vardır. Yaprakları baharda açar, kalp şeklinde zarif bir yapısı vardır.
Bu bileşen daha çok enerji kaybı sorunu yaşayanlar için enerjiyi yükseltmek ve aktivasyonu arttırmak amacı ile kullanılmaktadır. En bilinen etkisi aktivasyon arttırma özelliğidir. Alternatif tıp alanında bitkisel ürün olarak birçok sağlık otoritesinin tavsiye ettiği bitki türüdür. İçerik bakımında oldukça zengin ve insan vücudu için faydalı maddeler içerir. Özellikle aktivasyon sorunlarında çok etkili olduğu tespit edilmiştir.
Epimedium bitkisinin yapraklarının içeriğinde polisakkaritler, magnaflorin alkaloidleri, flavonoidler, steroller ve glikosidler bulunmaktadır. Epimedium ekstresinin aktif içeriği Icariin’dir. Nitrik oksit düzeylerini yükselterek, kasları gevşettiği kanıtlanmıştır. 3 Aralık 2007 yılında "Joumal og Ethnopharmacology” adlı dergide yayınlanan bir makalede Epimedium ‘un aktif kullanımında bütünsel olarak aktivasyon tedavisinde yüksek oranlarda etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Epimedium Bitkileri Nasıl Yetiştirilir?
Epimedium, sera ortamında yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Genel olarak humuslu ve drenajlı topraklarda, gölge veya yarı gölge alanlarda, belli oranlarda nem gereken koşullarda yetişir. Ormanlık, çalı, kayalık alanlarda da yetişebilmektedir. Kuru koşullarda daha iyi büyür. Doğal veya sera ortamında oluşan hibritleri mevcuttur. Japon hibrit türleri kültür cinsi olarak kullanılmaktadır. Yeni türlerin hangi koşullara daha dayanıklı oldukları konusunda net bilgiler yoktur. Yer örtücü özelliklere sahiptir.
Epimedium bitkileri, köklerinden ağustos ayı sonlarında veya bahar aylarının başlarında çoğalır. Soğuğa dayanıklı olması için yaprakları sonbaharda budanır. Dona karşı çeşitli yöntemlerle korunmalıdır. Yaz aylarında yeşil renk vermeden önce yeni yapraklar bronz pembe kenarlarla ortaya çıkar.
Epimedium ‘un Faydaları
- Vücut direncini arttırır.
- Bedendeki duyusal sinirleri ve genital bölgeyi uyararak sperm üretimini ve yoğunluğunu artırır.
- Dikkat dağınıklığını önler, zihnin odaklanma kapasitesini artırır.
- Vücudun enerjisini artırır, yüksek tansiyonu düşürür.
- Koroner kalp damarlarını genişletir, koroner vasiküler direncini azaltır ve koroner kan akışını artırır.
- Libidoyu ve yaşam enerjisini artırır.
- Nitrik oksit düzeylerini yükselterek damarları genişletir ve kaslara daha fazla besin taşınmasını sağlar, kasları gevşetir.
- Hafıza kaybı, karaciğer rahatsızlıkları, bronşit ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar için kullanılabilmektedir.
- HIV virüsüne karşı da etkili olduğu tespit edilmiştir.
Epimedium İle İlgili Yapılan Çalışmalar
"Asian Journal of Andrology” de 2004’de yayınlana çalışma, Epimedium ‘un aktif içeriği olan Icariin ile yapılan 4 haftalık bir tedavinin aktivasyon fonksiyonlarını iyileştirdiği sonucuna varmıştır.
"Journal of Natural Products”da Ekim 2008’de yayınlanmış Milano’da yapılmış bir in vitro çalışma, Icariin ‘den sentezlenen yeni bir molekülün fosfodiesteraz 5 ‘i engellediğini göstermiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, epimedyumun, epinefrin, norepinefrin, serotonin ve dopaminin sağlıklı düzeylerini ilerlettiğini, yükselmiş kortizol düzeylerini ise düşürdüğünü göstermiştir.
Randomize, çift bilinmezli, Çin’de 2 yıl süren ve 2007’de yayınlanan bir çalışma, Epimedium ’daki flavonoidlerin menopoz sonrası kadınlarda kemik kaybını önlediğini bulmuştur. Epimedium kullanılarak yapılan hayvan çalışmaları, kemik kırılmalarında azalma, kas yoğunluğunda artma ve vücut yağlarında kayıp göstermiştir ki; tüm bunların, anormal kortizol düzeylerinin normale dönmesi ile bağlantılı olması söz konusudur.
Bu bitki, kısırlık tedavisinde de kullanılmaktadır. Çin ‘de insanlar üstünde yapılan çalışmalar, Epimedium ’un,aktivasyonu arttırdığını göstermiştir. Çin’de yapılan çalışmalara göre, Epimedium tohumu takviyesi kardiyovasküler sisteme de yarar sağlamaktadır. Çünkü bu bitki, Icariin ve Epimedium’un içerdiği flavonoidlerin sinerjik ilişkisi yüzünden, kan basıncını düşürmekte ve trombositler arası yapışmayı azaltarak sağlıklı kan akışı sağlamaktadır. "Chinese Medical Journal” Ekim 2005 sayısındaki çalışmanın yazarları, Icariin ’in, sinir hücrelerini, Serebral İskemi ’nin sebebiyet verdiği hasardan, ya da beyne giden kanın zayıflamasından koruyabildiğini rapor etmişlerdir.